Skip to main content

Er doen steeds meer en meer phishing mails de ronde met als doel persoonlijke gegevens te achterhalen.
Wees bij het openen van een e-mail steeds aandachtig en houd deze aandachtspunten in uw achterhoofd.

Phishing mails

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij er geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke en gevoelige gegevens te achterhalen.

Een verdachte mail herkennen

Afzender

Controleer het mailadres : Herkent u het mailadres, zijn er spelfouten, wijkt het mailadres af van het officiële mailadres (bv. “info@email1.b0l.com” i.p.v. “info@email.bol.com”)?

Link

Klik nooit zomaar op een link in een verdacht bericht. Zweef met uw muis over de link, zonder erop te klikken, dan verschijnt de URL van de link. Controleer of de domeinnaam ook echt de naam van de organisatie is. Lijkt deze verdacht, klik er dan zeker niet op.

Twijfelt u of de link betrouwbaar is? Zoek de website dan eerst even op via een zoekmachine. Heeft u er toch per ongeluk op geklikt, breek dan meteen elke interactie af.

Heeft u toch op een verdachte link geklikt? Voer meteen een virusscan uit.

Vreemde vraag

Een officiële instantie (financiële instelling, Overheid,…) zal u nooit via e-mail, sms, Whatsapp of telefoon vragen naar uw wachtwoord, uw bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens.

Heeft u toch gevoelige gegevens doorgegeven, neem dan meteen contact op met uw financiële instelling of Cardstop (078 170 170), wijzig uw wachtwoorden, … .

Vraag tot betaling

Ontvangt u zonder aanleiding een bericht om een betaling uit te voeren terwijl u niets heeft aangekocht of nergens aan deel genomen heeft? Wordt er gevraagd om uw rekeningnummer te verifiëren? Wees dan extra waakzaam.

Heeft u toch een verdachte betaling uitgevoerd? Neem dan meteen contact op met uw financiële instelling.

Taalfouten

Wees extra waakzaam bij mails met heel wat taal- en spelfouten. Dit kan wijzen op frauduleuze berichten.

Wat doet u met een verdacht bericht?

Stuur een (vermoedelijk) vals bericht via e-mail door naar verdacht@safeonweb.be. Bij het doorsturen van de verdachte e-mail loopt u geen gevaar. Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud om vervolgens de schadelijke inhoud te blokkeren.

Verwijder daarna meteen de mail of het bericht.