Skip to main content
Doet u ook aan pensioensparen en bent u al op een latere leeftijd? Let er dan zeker op welk bedrag u jaarlijks spaart, zodat u optimaal kan genieten van de voordelen van het pensioensparen.

Bij pensioensparen is er een maximum plafond aan jaarlijks spaarbedrag. Zo heeft u de keuze uit een jaarlijks spaarbedrag van 990,00 euro of 1.270,00 euro.

Welk bedrag u best jaarlijks spaart, hangt af van uw leeftijd. Maar, hoe vroeger, hoe beter.

Vóór de leeftijd van 60 jaar :

Begint u pas met pensioensparen en bent u de leeftijd van 55 nog niet gepasseerd? Kies dan voor het standaardbedrag van maximaal 990,00 euro per jaar.

Hierbij krijgt u een belastingvoordeel van 30% op uw gestorte bedrag, hetzij 297,00 euro per jaar.

Vanaf de leeftijd van 60 jaar :

In het jaar dat u 60 wordt, wordt u belast op uw reeds opgebouwde pensioenspaarpotje door een zgn. anticipatieve heffing van 8%.

Sommigen denken dat sparen na uw 60ste daarna nog weinig oplevert, maar blijven storten na uw 60ste is interessanter dan gedacht.

Na de belastingheffing van 8% op uw 60ste zijn er geen bijkomende belastingen meer verschuldigd op uw pensioenspaarpotje. Daarom is het interessant om na uw 60ste verjaardag uw jaarlijks spaarbedrag op te trekken naar 1.270,00 euro per jaar. Dit zorgt er namelijk voor dat u onbelast een hoger bedrag kan sparen en geeft u een belastingvermindering van 25% op het gestorte bedrag, hetzij 317,50 euro.

Vanaf de leeftijd van 65 jaar :

Wanneer u de leeftijd van 65 jaar nadert, hetzij het jaar waarin u 65 jaar wordt, levert pensioensparen geen fiscaal voordeel meer op.

U kan nog steeds uw pensioenspaarpotje blijven opbouwen, maar dit brengt geen belastingvermindering meer op in uw personenbelasting.