Skip to main content

In Vlaanderen moet je jouw laadpaal verplicht aanmelden bij de netbeheerder Fluvius. Doe je dit niet, dan riskeer je een administratieve boete.

Wie en wat?

De titularis

Het is de titularis van de aansluiting bij de netbeheerder Fluvius waarvan de stroom voor de laadpaal wordt genomen, die steeds de eindverantwoordelijke is om de laadpaal aan te melden bij Fluvius. Over het algemeen zal de titularis ook de eigenaar zijn van de laadpaal.

Doch kan het zijn dat de titularis en de eigenaar niet dezelfde persoon zijn : De titularis is de werknemer of de bedrijfsleider, indien zijn werkgever, respectievelijk vennootschap, een laadpaal ter beschikking stelt aan de woning van de werknemer of bedrijfsleider. De werkgever is eigenaar van de laadpaal.

Het is ook mogelijk dat jouw installateur, laadpaalbeheerder of een derde de laadpaal voor jou aanmeldt, maar als titularis blijf jij wel de eindeverantwoordelijke.

Heb je een laadpaal die in Wallonië of Brussel is geïnstalleerd, dan gelden er andere regels.

Alle laadpalen?

De meldingsplicht geldt voor alle laadpalen die worden aangesloten op het laagspanningsnet met een laadvermogen vanaf 5kW.

In de praktijk moeten enkel private laadpalen aangemeld worden bij de netbeheerder Fluvius. (Semi-)publieke laadpalen moeten hier niet worden aangemeld, omdat deze reeds zijn aangemeld via het publieke laadpaalnetwerk.

Hoe?

Je laadpaal kan je online aanmelden via Mijn Fluvius. Hiervoor zal je volgende gegevens nodig hebben :

  • EAN-code van jouw bestaande elektriciteitsaansluiting
  • Naam van jouw installateur
  • Details van de installatieplaats
  • Technische eigenschappen van de installatie