Skip to main content

Wanneer u als aannemer grote bouw- of renovatiewerken uitvoert, dan kan het altijd gebeuren dat er bij deze werken ongewild schade wordt toegebracht aan het eigendom van de buren van uw klant. Maar, wie is er dan aansprakelijk voor deze schade? 

Verschillende partijen

Bij de werken zijn er meerdere partijen betrokken : de buren, de bouwheer, de hoofdaannemer, maar ook de eventuele werknemers en onderaannemers.  

Op wie de aansprakelijkheid wordt aangesteld, is afhankelijk van welke partij een fout heeft begaan waarvan de schade het gevolg is. 

  1. Fout door de hoofdaannemer : Hoofdaannemer is aansprakelijk op grond van buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht  
  1. Fout door een werknemer : Aannemer-werkgever is aansprakelijk 
  1. Fout door een onderaannemer : Onderaannemer is aansprakelijk 

Bovenmatig burenhinder 

Zoals reeds besproken is de onderaannemer zelf aansprakelijk voor de schade die hij heeft toegebracht door een fout. De bouwheer kan hierbij niet aansprakelijk gesteld worden. 

Maar, volgens de leer van bovenmatig burenhinder kan de betrokken buur de bouwheer toch aansprakelijk stellen, ook al heeft die de werken niet zelf uitgevoerd. Een fout door de bouwheer of hoofdaannemer is hierbij niet vereist, schade als gevolg van de werken is voldoende om een vordering in te stellen. Hierbij moet er sprake zijn van hinder die de normale ongemakken uit de nabuurschap overtreft. 

Vergoeding 

De partij die aansprakelijk wordt gesteld, zal het volledige bedrag moeten vergoeden. 

Werd zowel de hoofdaannemer als de bouwheer aansprakelijk gesteld, dan kan de betrokken buur kiezen welke partij hij aansprakelijk stelt voor het vergoeden van het volledige bedrag. 

Spreekt de buur de bouwheer aan wegens een fout van de hoofdaannemer, dan zal de bouwheer de vergoeding wel kunnen verhalen op de hoofdaannemer.